23 Şubat 2014 Pazar

Korku Filmi Motifleri-2 (Çocuklar)

Korku Filmi Motifleri -2


Korku filmlerinin vazgeçilmez oyuncuları çocuklardır. Kendi kendinize “korku filmi senaristleri neden hikayelerini hep çocuklar üzerinden yazıyor?” diye düşündüğünüz oldu mu? Bunun birden çok cevabı olabilir. Çocukların saflıkları/günahsızlıkları onları ilk hedef yapmaktadır. Çocuklar bu özellikleri sebebiyle kolayca kötü tarafa geçebilmekte ya da kötü ruhları sadece onlar görebilmekte veya onlarla konuşabilmektedirler.


Meşhur korku filmi Halka (Ring) filminde küçük yaşlarda ölen Amanda isimli küçük kız kendisiyle aynı yaşlarda olan erkek çocuğuyla iletişim kurmaktaydı. Diğerleri (The Others) filmindeki kız çocuğu ise diğer taraftan ziyarete gelen çocukla konuşmakta fakat diğer kardeşi bu durumdan korkmaktaydı, yine aynı fenomeni Paranormal Activity-3 filminde de şahit olmaktayız. Sadece çocuklarla uğraşan kötü ruhlar/hayaletler onları ileriki yaşlarında da takip etmektedirler. O(It) filmli 1990 yılı filminde bir grup arkadaşla uğraşan palyaço tipli yaratık onları ileriki yaşlarında da rahatsız etmektedir.


Korku filmlerinin olmazsa olmazı olan çocuklar, kimi zaman da sadece felaketin yaklaştığını haber veren simgeler olduğunu görmekteyiz. Merdivenlerden aşağı inen bir top, eski zamanda yaşamış bir kızın çürümeye yüz tutmuş bebeği öyle hoş karşılanmaz. Özellikle “Elm Sokağı’nda kabus - Freddy Krueger” film serilerinde sokakta ip atlayan kızlar, bisikletiyle yaklaşmakta olan küçük çocuklar Freddy’nin tuzağına düştüğünüzün habercileridir. Hatta serinin bir filminde çocukların  “bir iki freddy sana geldi” diye başlayan bir tekerlemeleri bile vardı.



“Halka (Ring) ” filminde ruhani olarak Amanda, “Evdeki düşman (Orphan)” filminde gerçek hayatta Esther kötülük saçan çocuklar listesinde başı çekmektedirler.  Kimi zaman doğduklarında beraberinde lanet getiren bebekler, kimi zamanda iyi tarafta ve olayların aydınlatılmasına yardım etmişlerdir (altıncı hisleri ve saflıkları sayesinde). Örneğin “Musallat” isimli Türk korku filminde lanetin nereden başladığını anlatabilen bir çocukla karşılaşırız. “Düş kapanı(Dreamcatcher)” ve “O(It)” filmlerindeki çocukluk arkadaşları da iyi tarafta savaşmışlardır.





Korku sineması geçmişte bir çok filmde çocuk figürlerini kullandı ve kullanmaya devam da edecek. Bu kadar sözden sonra ufak bir hatırlatma. Bir gün bir çocuk size “Bak yanında biri oturuyor” diye boş sandalyeyi gösterirse, pek de boş geçmeyin. Senaristler/Yazarlar yanılmış olamaz.

Hiç yorum yok: